SUCCESVERHALEN DIE SPREKEN!

Twijfels over het nut van vaccins? Dat is onterecht. Want de cijfers liegen er niet om: vaccinaties hebben de voorbije decennia tienduizenden mensen het leven gered en onnoemlijk veel leed bespaard. En ze zullen dat de volgende jaren ook blijven doen. Hier volgt een beperkt overzicht van enkele ‘natural born killers’ aan wie resoluut een halt werd toegeroepen.

Polio: van 64.000 naar 0
Tussen 1951 en 1954 liepen 64.000 Amerikanen
polio op. Naast de talrijke slachtoffers met blijvende letsels, vonden een kleine 2.000 mensen de dood. In 1955 kwam er een vaccin beschikbaar. De resultaten waren spectaculair. Nog geen 10 jaar later liep het aantal poliogevallen terug tot minder dan 1.000 per jaar. Nu is polio wereldwijd verdwenen.

De pokken: uitgeroeid
Verschillende eeuwen heeft de mensheid een ongelijke strijd geleverd tegen het pokkenvirus. Miljoenen mensen over de hele wereld stierven aan de ziekte. Tot er een vaccin werd ontwikkeld. De Wereldgezondheidsorganisatie ging over tot een wereldwijde inenting. Met succes. In 1980 werd de wereld pokkenvrij verklaard. Sindsdien zijn er geen pokkenslachtoffers meer gevallen.

Meningokokken C: daling met 90 %
In Groot-Brittannië vinden er sinds 1999 grootschalige vaccinatiecampagnes plaats tegen meningokokken C. Deze bacterie veroorzaakt hersenvliesontsteking en bloedvergifting. De Britse regering diende meer dan 18 miljoen dosissen toe aan alle kinderen en jongeren van 2 maanden tot 19 jaar. Met succes: het aantal gevallen van besmetting door meningokokken C daalde met 90 %. Hierdoor werden alvast 50 jonge levens gered en een veelvoud aan blijvende letsels voorkomen.

Mazelen: van 500.000 naar 81
Van 1958 tot 1962 waren de Verenigde Staten in de ban van de mazelen. Jaarlijks raakten meer dan 500.000 Amerikanen besmet. Gemiddeld stierven er 432 personen per jaar aan deze epidemie. In 1963 kreeg het eerste mazelvaccin een licentie. Nu zijn er nog slechts gemiddeld 81 gevallen van mazelen per jaar in de hele VS.

Haemophilus influenzae b (Hib): een sterke terugval
Haemophilus influenzae type b veroorzaakt bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. Tot 1985 stierven er jaarlijks in de VS zo’n 600 kinderen aan de gevolgen van deze bacterie. Na de invoering van het vaccin zijn dit er nog maximaal 10 per jaar. Ook in België komt de besmetting nagenoeg niet meer voor.