Vaccineren

Belgen zijn vanuit het vaccinatieprogramma ingeënt tegen  Mazelen, Bof, Rubella, Polio, Tetanus, Difterie, Kinkhoest en Hepatitis B. In België komen andere ziektes door goede hygiëne niet meer voor. Buiten Europa, in landen als Sri Lanka, komen echter wel ziektes voor die in België niet voor komen en waartegen u logischerwijs niet tegen bent ingeënt. Tegen een aantal infectieziektes kunt u zich beschermen door middel van een vaccinatie.  Welke vaccinaties u nodig heeft is afhankelijk van het land waar u naar afreist. Onderzoek ten allen tijden welke vaccinaties worden aangeraden voor het land waar u naar afreist. Op dit moment zijn de volgende vaccinaties beschikbaar:

Basisvaccinaties

Wanneer u na 1964 bent geboren en het gehele vaccinatieprogramma heeft doorlopen heeft u de basisvaccinaties gehad. De onderstaande vaccinaties zitten in het vaccinatieschema van de Belgische overheid.

  • Tetanus
  • Difterie
  • Polio
  • MBR (Mazelen, Bof een Rubella)
  • Hepatitis A+B

Reizigersvaccinaties

Wanneer u afreist naar landen in bijvoorbeeld Azië, Afrika of Zuid-Amerika bent u door middel van de basisvaccinaties niet voldoende beschermd. U hoeft zich bijvoorbeeld in België geen zorgen te maken over ziektes zoals Rabiës of Buiktyfus terwijl dat deze in landen buiten Europa veel voorkomen. Tegen een aantal van deze ziektes kunt u zich beschermen door middel van een vaccinatie. Tegen infectieziektes waar geen vaccin voor beschikbaar is kunt u zich op andere manieren beschermen.

Tegen de volgende infectieziektes is een vaccin beschikbaar:

  • Gele koorts

Wanneer u zich vaccineert tegen Gele Koorts bent u voor 10 jaar voor 100% beschermd tegen besmetting van Gele Koorts. U hoeft slechts eenmaal gevaccineerd te worden tegen Gele koorts. In enkele landen is een vaccinatie tegen Gele Koorts verplicht. U mag deze landen niet betreden zonder dat u bent gevaccineerd tegen Gele Koorts. Een vaccin tegen Gele Koorts is noodzakelijk in verschillende landen in Afrika en Zuid-Amerika

  • Buiktyfus

Vaccinatie tegen Buiktyfus wordt aangeraden wanneer u afreist naar een land met slechte hygiëne. Hierbij kunt u denken aan landen in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Vaccinatie vindt plaats in de vorm van een oraal vaccin dat in 3 doses met een interval van 48 uur dienen te worden ingenomen. Daarnaast wordt er eenmalig gevaccineerd door middel van een injectienaald.Een vaccinatie tegen Buiktyfus bied een bescherming van 60%. Er is dus geen volledige bescherming tegen Buiktyfus waardoor u goed op de hygiëne van voedsel of drinken moet letten.

  • Meningitis

Het vaccin tegen Meningokokken-meningitis is verplicht voor reizigers die naar Mekka afreizen en wordt aangeraden voor mensen die naar Afrika afreizen in de periode van december tot juni. Een vaccinatie beschermt een reiziger voor een periode van 3 jaar en moet 10 dagen voor afreizen worden geïnjecteerd. Er zijn 4 soorten Meningitis waartegen altijd moet worden ingeënt. Ook personen die in aanraking komen met mensen die afkomstig zijn uit risico-gebieden moeten worden gevaccineerd. U kunt hierbij denken aan personen die in contact komen met vluchtelingen

  • Hondsdolheid of Rabiës

Rabiës is een zeer gevaarlijke ziekte. Wanneer de ziekte zijn eerste symptomen vertoont is genezing uitgesloten. Gelukkig kunnen reizigers zich inenten tegen hondsdolheid al biedt het vaccin geen volledige bescherming. Een vaccin tegen hondsdolheid wordt driemaal toegediend over een periode van 3 weken en een rappel na een jaar. Wanneer u gebeten wordt door een dier dat mogelijk besmet is met Hondsdolheid dan moet u alsnog 2 maal gevaccineerd worden met antilichamen. Vaccinatie wordt aangeraden aan jagers, fietsers of reizigers in afgelegen gebieden in landen buiten Europa.

  • Tekenencefalitis

Tekenencefalitis is een van de enige infectieziektes die in Europese landen voorkomt. u wordt aangeraden om zich te laten inenten als u gaat kamperen of gaat wandelen in Oost-Europese landen. Vaccinatie bestaat uit 3 injecties waarna het voor 97% beschermd is tegen besmetting. Vervolg inentingen dienen om de drie jaar te worden toegediend. De ziekte wordt overgedragen via tekenbeten en insect werende maatregelen behoren om deze reden ook tot de preventiemaatregelen.

 

Insecten

Er zijn meerdere ziektes zoals Malaria, Dengue, het Zika Virus en tekenencefalitis die via insecten worden overgedragen. Malaria en het Zika Virus worden via muggenbeten overgedragen. Door insectwerende sprays op uw huid te spuiten voorkomt u muggenbeten en daarmee verschillende infectieziektes. Ook teken houden niet van de insectensprays waardoor u zich ook beschermd tegen tekenencefalitis. Daarnaast kunt u zich tegen Malaria beschermen door malariatabletten te slikken. Er zijn verschillende malariatabletten op de markt die op een andere wijze werken. Draag kleding die uw gehele lichaam bedekken om u te beschermen tegen andere insectenbeten.

Hygiëne

Vele van de infectieziektes wordt veroorzaakt door slechte hygiëne. Voedsel en drinken moet goed doorbakken zijn voordat het veilig is om te eten. Wees ook waakzaam voor blokjes ijs en was altijd uw handen met antibacteriële zeep. Maak alleen gebruik van schone toiletten en was uw kleding zelf zodat u hygiëne kunt garanderen. Een andere wijze van besmetting komt voort uit geslachtsgemeenschap. Neem altijd voorbehoedsmiddelen mee als u op reis gaat.