Buiktyfus

Buiktyfus wordt veroorzaakt door het Salmonella Typhi bacterie dat wordt overgedragen via menselijke ontlasting, de mond of besmet eten en drinken.  Buiktyfus wordt veelal in het buitenland opgelopen door de slecht bereid voedsel en slechte hygiëne. De symptomen van buiktyfus lopen uiteen van koorts en maagpijn tot een verlies van eetlust, erge diarree of constipatie. In zeldzame gevallen kunnen besmette personen ook last krijgen van roze vlekken op de huid.

De ziekte komt door strenge regels omtrent hygiëne bijna niet meer voor in Europa. De ziekte komt hoofdzakelijk voor in Azië, het noorden van Afrika en Zuid-Amerika.

Vaccineren tegen buiktyfus is mogelijk maar biedt geen 100% bescherming. Na inenting is een reiziger drie jaar beschermd waarna het zich weer moet inenten.

Buiktyfus is kan een dodelijke uitkomst hebben. 1 op de 10 patiënten overlijd aan de gevolgen van buiktyfus.

Cholera

Reizigers worden besmet met cholera door het drinken van water dat door slechte hygiëne is besmet door menselijke ontlasting. Een besmette reiziger krijgt last van zeer waterige diarree waardoor deze snel vocht verliest. Cholera komt hoofdzakelijk voor in Azië, Afrika en Latijns-Amerika door de slechte afvoer van afvalwater. Het grootste gevaar van een Cholera infectie is ernstige uitdroging. Het komt zelden voor dat geïnfecteerde reizigers in levensbedreigende situaties komen.

Een reiziger kan zich tegen cholera beschermen door zich te vaccineren met een choleravaccin.

Gele koorts

Gele koorts wordt via muggen overgebracht op mensen. De symptomen van gele koorts komen overeen met die van en griep. In 80% van de gevallen zal een besmet persoon enkel last krijgen van koorts. Als de koorts afneemt, geneest de patiënt van de ziekte. Een klein deel van de besmette reizigers krijgt echter hevigere symptomen. De patiënten worden erg ziek en de huid kleurt geel.

Als men last krijgt van hevige symptomen wordt de kans op overleven van de ziekte kleiner. Bij een hevige epidemie kan het sterftepercentage zelfs oplopen tot meer dan 50%. Als men geïnfecteerd is met gele koorts zijn er geen geneesmiddelen meer om de ziekte te bestrijden.

Vaccineren tegen de gele koorts is mogelijk en zeer effectief in het voorkomen van besmetting. In enkele landen vaccinatie verplicht. Reizigers zonder bewijs van vaccinatie wordt toegang ontzegt.

Hepatitis A

Hepatitis A is een zeer besmettelijke infectieziekte veroorzaakt door het Hepatitis A virus. Het virus veroorzaakt een zeer besmettelijke leverontsteking. Reizigers worden besmet via voedsel, eten en voorwerpen die besmet zijn door de stoelgang van mensen. Slechte hygiëne in landen als Azië en Afrika zijn vaak de oorzaak van besmetting. Wanneer men besmet is met Hepatitis A krijgt het last van symptomen zoals buikpijn, braken, geelzucht en ontkleurde stoelgang. Hoewel de symptomen meestal mild zijn kunnen deze lang aanhouden waardoor men last krijgt van vermoeidheid. In zeer enkele gevallen kan Hepatitis A dodelijk zijn.

Reizigers kunnen zich beschermen tegen Hepatitis A door middel van een vaccinatie.

Hepatitis B

Hepatitis B is net zoals zijn neefje hepatitis A een leverontsteking. Hepatitis B wordt daarentegen niet via besmet voedsel overgedragen maar via geslachtsgemeenschap of besmet bloed. Contact via een kleine wond/snee is vaak al voldoende om besmet te worden met het virus. Wanneer men besmet is met de ziekte krijgt het last van extreme vermoeidheid, geelzucht en een verkleurde stoelgang.

Hepatitis B kan resulteren in een dodelijke afloop. Een reiziger kan zich vaccineren tegen Hepatitis B om besmetting te voorkomen.

Er bestaat een vaccin dat reizigers beschermt voor zowel Hepatitis A als Hepatitis B.

Malaria

Malaria is een van de dodelijkste infectieziektes ter wereld. Ieder jaar sterven er honderdduizenden mensen aan de gevolgen van Malaria. De ziekte wordt via muggen overgedragen op mensen. Na besmetting krijgt men last van buikpijn, rillingen, koorts, misselijkheid en een gebrek aan energie. De malariamuggen komen niet in Europa voor. Enkel in Azië, Afrika en Zuid-Amerika kan men besmet worden met malaria. Wanneer men besmet wordt met malaria is snelle behandeling noodzakelijk. De ziekte zal zonder behandeling snel het lichaam aantasten in de vorm van orgaanfalen, coma, verwardheid en/ of de dood.

Er is geen vaccinatie beschikbaar tegen malaria. Men kan zich beschermen door het slikken van mailariatabletten en muggen werende maatregelen te treffen zoals het dragen van aangepaste kledij en het slapen onder een muggennet (klamboe).

Meningitis

Deze infectieziekte wordt ook wel hersenvliesontsteking genoemd. De hersenvliesontsteking wordt veroorzaakt door microben zoals meningokokken, pneumokokken en haemophilus influenzae. Naast een hersenvliesontsteking kan een besmet persoon ook een bloedvergiftiging krijgen. Veel Belgen realiseren zich niet dat veel mensen een periode een meningokokbacterie bij zich hebben gedragen. In de meeste gevallen worden mensen niet ziek. Via druppels uit mond en neusopeningen vindt er besmetting plaats door niezen, hoesten of snuiten van de neus.  Sommige vormen van Meningitis zijn altijd gevaarlijk en kunnen zonder behandeling een dodelijk afloop hebben.

Er is een vaccinatie voor Meningitis. Vaccineren is echter alleen nodig als men naar een gebied afreist waar een meningokokkenepidemie is. Mensen waarvan de milt verwijderd is, of waarvan de milt niet functioneert zijn een uitzondering en moeten ten allen tijden gevaccineerd worden.

Polio

Polio wordt veroorzaakt door een extreem besmettelijk virus. Mensen die besmet zijn met Polio kunnen last krijgen van verlammingen of zelfs overlijden. Polio is voornamelijk bekend door de vreselijke beelden op televisie van verlamde kinderen. Het virus wordt overgedragen van ontlasting naar de mond. Slechte hygiëne zijn verantwoordelijk voor besmetting. De ziekte komt enkel voor in een paar landen in Afrika en in het Midden-Oosten.

De meeste Belgen zijn door het vaccinatieprogramma van de Belgische overheid al levenslang gevaccineerd tegen het Poliovirus.

Rabiës

Rabiës of Hondsdolheid is een virus dat resulteert in een ernstige ontsteking van de hersenen. Hondsdolheid wordt via contact met dieren overgedragen op de mens. Wanneer men gebeten wordt door een besmet dier dat geïnfecteerd is met Rabies is de kans 80% dat het zelf ook besmet raakt met het virus. Wanneer men gebeten is door een (vermoedelijk) besmet dier is een snelle handeling noodzakelijk. Wanneer de eerste symptomen van de ziekte beginnen is er geen behandeling meer mogelijk en is 100% een dodelijke afloop.

Als men gebeten wordt door een dier dat vermoedelijk besmet is met hondsdolheid moet het direct contact opnemen met de Belgische ambassade om na te gaan waar het tegengif kan krijgen. Vervolgens moet de wond tenminste 15 minuten grondig met water en zeep worden gewassen waarna het wordt ontsmet met jodium of ethanol.  Een dokter zal na besmetting zo spoedig mogelijk vaccineren en antigif toedienen om symptomen tegen te houden.

Er bestaat een vaccinatie tegen hondsdolheid. Al is een reiziger gevaccineerd tegen Rabiës, dan alsnog moet hij/zij na een beet opnieuw worden gevaccineerd. Gaat u op reis naar Oost-Europa, Azië, Afrika of Zuid-Amerika vermijdt dan altijd contact met dieren.

Tekenencefalitis

Tekenencefalitis is een infectieziekte die wordt overgedragen door teken. Na besmetting via een tekenbeet loopt men kans op een ontsteking van de hersenvliezen en/of het hersenweefsel. Niet alle teken zijn besmet met het virus en ook niet elke beet van een besmette teek resulteert in een hersenvliesontsteking. Wanneer men besmet is met de ziekte is verdere behandeling niet mogelijk. Er is wel een vaccinatie beschikbaar die reizigers beschermt tegen Tekenencefalitis.

Veel Belgen verwachten dat zij veilig door Europa kunnen reizen zonder dat zij daarvoor een vaccinatie nodig hebben. Teken die tekenencefalitis bij zich dragen komen echter in bijna heel Europa voor. Zo is er onder andere kans op besmetting in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Naast vaccinaties kan men zich ook tegen teken beschermen door broeken met lange pijpen te dragen, hoge grassen te vermijden en insect werende sprays op hun huid te spuiten. Naast tekenencefalitis kunnen teken ook de ziekte van Lyme bij zich dragen. Deze ziekte is niet vaccineerbaar.

Tuberculose

Tuberculose in een infectieziekte die wordt overgedragen door een bacterie. De bacterie wordt net zoals vele andere bacteriën overgedragen via druppels van hoestende of niezende mensen. Besmette reizigers krijgen last van hoestbuien, vermoeidheid, gewichtsverlies en zweten tijdens het slapen. Tuberculose is goed te behandelen in westerse landen. Toch sterven er wereldwijd gemiddeld een miljoen mensen aan de gevolgen van Tuberculose.

Men kan zich beschermen tegen Tuberculose door middel van een vaccinatie.