LONGONTSTEKING: GEEN LACHERTJE

Longontsteking is niet per se dramatisch. Bij milde gevallen en met de helpende hand van de arts, geraakt het lichaam de ontsteking meestal de baas. Zodat u weer opgelucht kan ademhalen. Jammer genoeg is de afloop niet altijd positief. Soms houdt u er blijvend een verminderde longcapaciteit aan over. Heel soms kunt u er zelfs aan overlijden!

HOEDT U VOOR PNEUMOKOKKEN.

De pneumokok veroorzaakt heel wat longontstekingen bij oudere mensen. Maar wist u dat deze bacterie ook uw kind kan besmetten? Jaarlijks lopen in België zo’n 20.000 mensen een ernstige pneumokokkeninfectie op, waaronder uiteraard ook kinderen.

EEN BESMETTING: ZO GEBEURD!

Ongeveer drie mensen op tien zijn drager van pneumokokken. Zij hebben de bacterie in hun neus of keel zitten. Vaak ongemerkt. Even hoesten of niezen en de pneumokokken vliegen zo door de kamer … recht in de neus of mond van uw kind. Een uitwisseling van fopspeen of speelgoed kan ook tot besmetting leiden.

TREUZELEN KAN LEVENSGEVAARLIJK ZIJN.

Is het longweefsel ontstoken? Aarzel dan niet en raadpleeg onmiddellijk een dokter. U herkent de infectie aan de volgende symptomen:

  • koude rillingen
  • aanhoudende koorts
  • pijn in de borststreek
  • droge pijnlijke hoest
  • moeizame ademhaling
  • kortademigheid

Bedrust en antibiotica zijn meestal voldoende voor herstel. Tenzij de infectie vergevorderd is of een resistente bacterie aan de basis ligt.

HAD IK MAAR …

Waarom genezen als u gemakkelijk kunt voorkomen? Via een klein prikje bijvoorbeeld. Een vaccinatie maakt uw kinderen immuun tegen veel voorkomende pneumokokkentypes. Zo wendt u moeiteloos veel onheil af. Ook die andere risicogroep, de ouderen, heeft baat bij vaccinatie. Vraag raad aan uw arts.