WIE ZIJN DE SCHULDIGEN?

Infecties ontstaan niet zomaar. Kleine geniepige organismen steken de lont aan het vuur. Er zijn drie belangrijke boosdoeners:

  • bacteriën
  • virussen
  • schimmels

HUN MISSIE: VERMENIGVULDIGEN

Zijn de virussen, bacteriën en schimmels eenmaal binnengedrongen? Dan hebben ze maar één doel voor ogen: zich razendsnel vermenigvuldigen. Als dat gebeurt, is er sprake van een infectie.

ALARMSIGNALEN

Een infectie gaat niet ongemerkt voorbij. Tal van reacties of symptomen waarschuwen u dat de invasie een feit is. Koorts, hoofdpijn, stijfheid, vermoeidheid, hoestbuien, diarree, pijn, lopende neus, rode ogen, noem maar op. Met andere woorden … u voelt zich ziek.

Vijand 1: de bacteriën Oorontstekingen (otitis), de meest gevaarlijke vormen van hersenvliesontsteking (meningitis), bloedvergiftiging (sepsis), longontsteking (pneumonie), abcessen, diarree: bacteriën hebben een ellenlang strafblad. Vroeger waren ze nog als de dood voor antibiotica. Jammer genoeg zijn steeds meer ziektekiemen hiertegen bestand.

Vijand 2: de virussen Griep, mazelen, rodehond, bof, aids, bepaalde vormen van hersenvliesontsteking: virussen zijn geen welkome gasten. Ook bronchitis, tal van verkoudheden, keelpijn en diarree kunnen hun stempel dragen. Antibiotica hebben geen zin tegen virussen: zij zijn er 100 % ongevoelig voor.

Vijand 3 …: de anderen Bacteriën en virussen zijn onze belangrijkste vijanden. Toch zijn er ook andere organismen die infecties veroorzaken: parasieten zoals luizen, vlooien en mijten eencelligen zoals protozoa en amoeben plantaardige schimmels en gisten wormen zoals lintwormen, platwormen, …

BACTERIE … OF VIRUS?

De verschillen tussen een bacterie en een virus? We zetten ze even op een rijtje.

Bacterie Virus
Veel groter dan een virus. Een bacterie is zichtbaar onder een gewone microscoop. Een virus is niet zichtbaar onder een gewone microscoop.
Kan zich autonoom vermenigvuldigen. Heeft andere levende cellen nodig om zich voort te planten.
Is een levende cel. Bevindt zich op de grens tussen dode en levende materie. Bestaat alleen uit een eiwitmanteltje met DNA.
Kan gedood worden door antibiotica. Antibiotica hebben geen vat op virussen.

Twee bacteriën onder de loep
De meningokokken en pneumokokken zijn verantwoordelijk voor heel wat bacteriële hersenvlies- en longontstekingen. Een reden om hen even van nabij te bestuderen.