EEN GOED GETRAIND LEGER

Ons immuniteitssysteem vertoont dag na dag een knap staaltje van krijgskunst. Dringt er een ziekteverwekker binnen? Dan krijgt hij meteen een goed getraind leger over zich heen. De witte bloedcellen hebben immers geleerd om de eigen van de vreemde cellen te onderscheiden. Eigen cellen mogen door. Vreemde cellen worden zonder verwijl aangevallen.

SLUIPSCHUTTERS EN ALLESETERS

Ons lichaam kent twee vormen van afweer. Sommige witte bloedcellen pakken alle ziekteverwekkers op die hun pad kruisen. Deze ‘fagocyten’ nemen vreemde en zieke cellen ‘gevangen’ en leveren ze uit aan ‘killer cellen’ die de vijand doden. De andere witte bloedcellen rekenen af met één bepaalde indringer. Zij produceren antistoffen en doden cellen die door virussen en bacteriën zijn aangetast.

EEN KWESTIE VAN SNELHEID

Er bestaan miljoenen ziekteverwekkers. En toch vindt ons lichaam voor elke indringer het gepaste antwoord. Maar soms net iets te laat. De specifieke cellen worden pas in massa geproduceerd, nadat ons lichaam besmet werd. Laat die productie wat op zich wachten? Dan krijgen de indringers de overhand en worden wij ziek.

ONZE EIGEN INTELLIGENTIEDIENST

Werd u ooit al eens besmet door een bepaalde ziekteverwekker? Dan wordt een tweede invasie erg moeilijk. Geheugencellen hebben immers de gegevens van de indringer opgeslagen en doorgegeven. Hierdoor kan uw lichaam bij een tweede infectie razendsnel de juiste antistoffen aanmaken.

DE VIJAND TE SLIM AF

Met hulp van buitenaf kunt u perfect een besmetting voorkomen. Bij een vaccinatie spuit de arts u dode of geïnactiveerde ziektekiemen in of deeltjes hiervan. Deze zijn onschadelijk maar zorgen wel voor de aanmaak van antistoffen. Vindt de werkelijke invasie plaats? Dan hebt u in geen tijd voldoende antistoffen in uw bloed. De vijand maakt geen enkele kans meer: u bent immuun.