Hoe voorkom ik besmetting van een niet-vaccineerbare ziekte?

  Als u op vakantie gaat naar een land waar je een ziekte kunt oplopen zoals malaria, kunt u hier van tevoren maatregelen voor treffen. Zo is het mogelijk om pillen te slikken en een vaccinatie te krijgen, waardoor u beschermd bent tegen de ziekte voordat u op reis gaat. Meestal kunt u in dit geval zonder gevaar gestoken worden door een malariamug, zonder dat u vervolgens malaria hoeft te krijgen. Maar wat als u op vakantie gaat naar een land waar een ziekte heerst waarvoor u niet gevaccineerd kunt worden?

  Let op wat u eet en drinkt

  Veel ziekten kunnen overgedragen worden via eten en drinken. Gaat u naar een land waar de kans groot is dat u ziek wordt door voedsel? Let dan goed op wat u eet en drinkt en informeer van tevoren wat wel en niet veilig is om te nuttigen tijdens uw reis. Drink in dit soort landen nooit water uit de kraan en zorg ervoor dat uw eten goed gewassen is met schoon en veilig drinkwater. Dit zijn simpele maatregelen waardoor u een besmetting kunt voorkomen.

   

  Infectieziekten

  Er zijn ook landen waar infectieziekten zoals zika en ebola heersen, waar nog geen goed medicijn tegen gevonden is. Het lastige van dit soort ziekten is dat u hier van tevoren geen maatregelen voor kunt treffen. Natuurlijk wordt het in principe afgeraden om af te reizen waar landen waar deze ziekten heersen, omdat de kans op besmetting groot is. Reist u toch af naar een land waar bijvoorbeeld ebola heerst? Bespreek dan met uw arts wat u kunt doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden.

   

  Meer weten?

  Wilt u meer weten over het voorkomen van besmettingen van niet-vaccineerbare ziekten? Dan is het verstandig om eens op Zorg En Gezondheid te kijken. Ga ook langs bij uw arts om de risico’s van uw reis te bespreken en om te bespreken wat u kunt doen als u toch besmet raakt tijdens uw reis.

  De manier om muggenbeten te voorkomen

  We zijn allemaal wel eens gebeten door muggen. Muggenbeten kunnen erg irritant zijn, vooral omdat ze erg jeuken en uw huid soms behoorlijk opgezwollen kan zijn nadat u bent gebeten door een mug. De meeste muggenbeten kunnen gelukkig geen kwaad, maar als u afreist naar het buitenland en daar gestoken wordt door een mug die een virus bij zich draagt, kan een muggenbeet behoorlijk vervelend en zelfs gevaarlijk zijn. U kunt erg ziek worden en in uitzonderlijke situaties kunnen sommige muggensteken kunnen zelfs de dood tot gevolg hebben. Het is daarom erg belangrijk om te weten hoe u een muggenbeet kunt voorkomen. Hieronder leggen we u daar meer over uit.

   

  De juiste vaccinaties en pillen halen

  Als u op vakantie gaat naar een land waar muggen zijn die nare muggenbeten kunnen veroorzaken met ziekte tot gevolg, is het verstandig om vaccinaties te halen voordat u op vakantie gaat. Dit is vooral verstandig als u naar een land gaat waar de malariamug en de tijgermug leven, want het is erg vervelend als u malaria oploopt door een muggenbeet. Als u naar een land afreist waar de malariamug leeft, is het ook verstandig om, voordat u in het vliegtuig stapt, een aantal dagen malariapillen te slikken. Ecostyle.be legt dit goed uit. Uw arts kan u hier meer over vertellen.

  Wees goed geïnformeerd

  Het kan natuurlijk gebeuren dat u wel bent gevaccineerd, maar tóch gestoken wordt door een malariamug en u hier ziek van wordt. In dit geval is het slim om van tevoren al goed ingelicht te zijn over de symptomen waar u last van kunt krijgen als u bent gestoken door een malariamug of een tijgermug. Zo herkent u de verschijnselen van de ziekte snel en kunt u ook snel handelen door naar het ziekenhuis te gaan. Op die manier kan er nog iets gedaan worden aan uw besmetting en hoeft het feit dat u bent gestoken door een malariamug of tijgermug geen groot probleem te zijn.

   

  Het zikavirus

  Op dit moment is het zikavirus een virus dat veel overgedragen wordt van muggen op mensen in bepaalde gebieden van de wereld. Een besmetting van het zikavirus kan zeer vervelende en zelfs gevaarlijke gevolgen hebben. Een manier om een besmetting van het zikavirus te voorkomen, is door een andere vakantiebestemming te kiezen en zo zeker te weten dat u niet gestoken kunt worden door een mug die het zikavirus bij zich draagt.

   

   

  Inentingen voor Myanmar

  Myanmar is een prachtige vakantiebestemming. Dit schitterende land, gelegen in Azië, was vanwege onrust in het land niet altijd een populaire vakantiebestemming, maar tegenwoordig is het reisadvies voor Myanmar in de meeste gebieden gewoon positief en reizen steeds meer toeristen af naar dit mooie land. U kunt echter niet zomaar op vakantie naar Myanmar. Om op vakantie te kunnen gaan naar Myanmar, is het nodig om allereerst een visum aan te vragen om het land in te mogen. Ook moet u rekening houden met verplichte inentingen als u naar Myanmar gaat. Wilt u meer weten? Lees dan snel verder.

   

  Een visum voor Myanmar aanvragen

  Als u naar Myanmar gaat, moet u verplicht een visum aanvragen. Dit moest vroeger altijd via de ambassade geregeld worden, maar tegenwoordig kunt u de aanvraag van een visum gelukkig ook online afhandelen. Dit scheelt u een hoop tijd en een hoop reisjes naar de ambassade. Het online aanvragen van een visum gaat over het algemeen sneller dan het aanvragen van uw visum via de ambassade en meestal gaat dit ook sneller.

   

  Inentingen voor Myanmar

  Als u op vakantie gaat naar Myanmar, wilt u ongetwijfeld weten welke vaccinaties u nodig hebt. De vaccinatie tegen DTP en de vaccinatie tegen hepatitis A zijn verplicht als u naar dit land afreist. Tevens wordt aangeraden om malariapillen te slikken voordat u op vakantie gaat, zodat u niet besmet raakt met de infectieziekte malaria als u tijdens uw verblijf gestoken wordt door een malariamug.

  Reisadvies Myanmar
  Als u wil weten of een bepaald gebied in Myanmar veilig is wat betreft besmettelijke infectieziekten, kunt u het beste op internet nakijken hoe het reisadvies er voor specifieke delen in Myanmar uit ziet. Op internet kunt u ook veel informatie vinden over de beste reistijd om naar Myanmar te gaan, in verband met de weersomstandigheden in dit land. Wilt u meer weten over een vakantie naar Myanmar? Kijk dan eens op de site van de Belgische ambassade.

  Welke vaccinaties heb je nodig voor Bali?

  Op vakantie naar Bali… wie wil dat nou niet? Op Bali kunt u onbeperkt genieten van heerlijk weer, prachtige stranden, adembenemende natuur en een fantastische sfeer. Bali is om vele redenen een ontzettend populaire vakantiebestemming en jaarlijks zijn er ontzettend veel toeristen die afreizen naar Indonesië om van dit prachtige eiland te genieten. Het is echter wel belangrijk om, als u besluit op vakantie te gaan naar Bali, tijdig uw vaccinaties te regelen. Bali is namelijk een eiland waar u een infectieziekte kunt oplopen, zoals bijvoorbeeld infectieziekten die overgedragen worden door middel van muggenbeten. Hoewel het gevaar van het zika virus op dit moment niet actief speelt in Indonesië, zijn er wel andere infectieziekten waartegen u zich moet laten inenten. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de nodige vaccinaties voor een vakantie naar Bali.

   

  Welke vaccinaties heb ik nodig voor een vakantie naar Bali?

  Voor een vakantie naar Bali is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Ook wordt aangeraden om u te laten inenten tegen DTP, hepatitis A, de mazelen (tenzij u dit al eens gehad hebt) en in zeldzame gevallen ook tegen de Japanse encefalitis. Deze inentingen zijn gebaseerd op de infectieziekten die voorkomen in Indonesië en specifiek op Bali. Voor muggen hoeft u zich niet specifiek te laten inenten, omdat de malariamug niet actief is op Bali. Wel is het handig om bestrijdingsmiddelen tegen muggen mee te nemen op vakantie, omdat de muggen op Bali wel voor veel jeuk en grote bulten kunnen zorgen.

   

  Meer weten over vaccinaties voor Bali

  Wilt u meer weten over de vaccinaties die u nodig hebt voor Bali en de mogelijke infectieziekten die u op Bali kunt oplopen? Dan kunt u ook kijken op Joker.be.

  Prikangst

  Prikangst is ontzettend vervelend. Er zijn een heleboel situaties in het leven waarin u niet onder een prik of vaccinatie uitkomt, maar als u last hebt van prikangst, kan dit voor behoorlijk veel stress en angst zorgen. Prikangst is een extreme angst voor het krijgen van vaccinaties en prikken. Vaak gaat dit ook gepaard met een angst voor naalden en hebben deze mensen ook een extreme angst voor bloedprikken. Omdat prikangst erg vervelend kan zijn als u verplicht een vaccinatie moet ondergaan, bijvoorbeeld omdat u op vakantie gaat naar een land waarvoor u vaccinaties moet krijgen om besmetting van een infectieziekte te voorkomen, is het prettig om prikangst uiteindelijk te overwinnen en zo met minder stress vaccinaties te kunnen krijgen. Hieronder geven we u tips om van uw angst af te komen.

   

  Een behandeling tegen prikangst
  Omdat prikangst een serieuze angst is waar mensen veel last van kunnen hebben, is het mogelijk om een behandeling tegen prikangst te krijgen, om zo te werken aan uw extreme angst voor prikken en vaccinaties. Tijdens deze behandelingen wordt er ingegaan op de reden waarom u bang bent om geprikt te worden en wordt u geholpen bij het rustig blijven tijdens het prikken. Dit kan u helpen als u een keer moet bloedprikken.

  Tips voor mensen met prikangst
  Hebt u wel last van prikangst, maar is uw angst niet heftig genoeg om hiervoor een behandeling te ondergaan? Dan kunt u natuurlijk ook gebruik maken van diverse tips voor mensen met prikangst. Natuurlijk kunt u uw arts raadplegen en hem of haar vragen of hij/zij u kan helpen bij het overwinnen van uw prikangst, maar ook op het internet vindt u een heleboel nuttige tips om van uw prikangst af te komen en zo minder bang te zijn voor inentingen. U kunt bijvoorbeeld kijken op Prikangst.nl.

  Vaccinaties en malariatabletten tijdens de zwangerschap

  Als u naar een gebied reist waar de malariamug reist, wordt het altijd aangeraden om u te laten inenten tegen malaria en om malariapilllen te slikken in de dagen voordat u afreist naar het land in kwestie. Malaria is immers een vervelende infectieziekte die erg gevaarlijk kan zijn voor uw gezondheid. Een vaccinatie of het slikken van pillen kan voorkomen dat u besmet raakt met deze ziekte, waardoor u ook geen gezondheidsrisico’s loopt. Echter, als u zwanger bent, zijn er een hoop medicijnen die u niet zomaar mag nemen, omdat dit een risico kan zijn voor de gezondheid van het kind dat u bij zich draagt. Hoewel het voorkomen van een muggenbeet natuurlijk de beste manier is om ervoor te zorgen dat uw kind niet in gevaar komt, is het belangrijk om te weten of u gevaccineerd mag worden als u zwanger bent en wat de gevolgen zijn van malaria tijdens de zwangerschap.

  Malaria tijdens de zwangerschap

  Malaria kan tijdens de zwangerschap erg gevaarlijk zijn voor zowel moeder als kind. Omdat een vrouw tijdens de zwangerschap sowieso een verminderde weerstand heeft, is een zwangere vrouw kwetsbaarder en kan zij sneller besmet raken met malaria dan een vrouw die niet zwanger is. Het dus altijd beter is om tijdens uw zwangerschap niet af te reizen naar een gebied waar malaria heerst. Travelclinic geeft veel informatie hierover.

   

  Malarone tijdens de zwangerschap

  Malarone is één van de medicijnen die u kunt gebruiken om de besmetting van malaria te voorkomen. Helaas is er nog niet veel bekend over het effect van Malarone tijdens de zwangerschap en kan er nog geen goed advies gegeven worden over het wel of niet slikken van dit medicijn. Als u van plan bent om op vakantie te gaan naar een land waarvoor u normaal gesproken medicatie moet nemen tegen Malaria? Dan is het wijs om hierover contact op te nemen met uw arts. Wist u niet dat u zwanger bent en blijkt dat u Malarone hebt geslikt en toch zwanger was? Neem dan contact op met uw verloskundige. Er kan dan gekeken worden hoe het met uw kind gaat en er kan via de verloskundige of via uw arts nagegaan worden of er sprake is van een malariabesmetting.

   

  Meer weten over zwangerschap en reizen

  Wilt u meer weten over de combinatie van zwanger zijn en reizen naar landen waar infectieziekten heersen? Kijk dan eens op Ggdvaccinaties. Hier vindt u allerlei informatie over zwangerschap en reizen en de risico’s die u mogelijk loopt. Ook vindt u hier tips om te voorkomen dat u of uw kind in gevaar komt ten gevolge van een infectieziekte tijdens uw zwangerschap.

   

   

   

  Vaccinaties voor Sri Lanka

  Voordat je een bezoek aan Sri Lanka brengt, heb je een aantal inentingen nodig. Deze kun je gemakkelijk enkele weken voordat je op reis gaat laten zetten. Als je naast Sri Lanka ook nog naar andere Aziatische landen gaat dan hoef je waarschijnlijk niet of  nauwelijks extra vaccinaties te laten zetten.

  Verplichte vaccinaties voor Sri Lanka

  Als je binnen zeven dagen voor je aankomst in Sri Lanka in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt dan ben je verplicht om een vaccinatie voor te hebben.

  Aanbevolen inentingen Sri Lanka

  Ongeacht de duur van je reis worden drie vaccinaties aangeraden:

  1. DTP
  2. Hepatitis
  3. BMR

  Overige aanbevelingen

  Een inenting tegen buiktyfus wordt ook aangeraden wanneer je langer dan twee weken in Sri Lanka of in andere landen in Azië verblijft. Blijf je meerdere maanden weg? Laat je dan ook vaccineren tegen hepatitis B en rabiës. Voor sommige reizen geldt dit ook voor tuberculose. In Sri Lanka komt ook malaria voor. Hierdoor is het zeker verstandig om DEET te gebruiken. Naast dat het handig is tegen malariamuggen is het ook een geneesmiddel tegen andere ziektes. Voor vragen , zoals ‘hoeveel malariapillen moet ik nemen?’  raden wij je aan om contact op te nemen met je huisarts. Inentingen Sri Lanka zijn dus aan te raden.

  Geneesmiddelen

  Als je regelmatig geneesmiddelen moet slikken neem deze dan in voldoende mate mee. Het is mogelijk dat deze medicijnen in Sri Lanka niet verkrijgbaar zijn. Neem ook voor de zekerheid een kopie van het recept mee. Wanneer je een speciaal doktersadvies hebt is het ook raadzaam dat jouw dokter dit in het Engels uitschrijft. Voor meer informatie kun je terecht bij je huisarts. Neem ook je medisch paspoort mee naar Sri Lanka. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Dit kun je aanschaffen bij je huisarts of een apotheek.

   

   

  Wat te doen bij besmetting van een infectieziekte in Vlaanderen?

  Een besmetting van een ziekte is nooit prettig, maar een besmetting van een infectieziekte vanuit het buitenland kan ontzettend vervelend zijn. Infectieziekten kunnen er niet alleen voor zorgen dat u zich erg ziek voelt, maar kunnen zeer heftige gevolgen tot gevolg hebben en mensen kunnen zelfs aan infectieziekten overlijden. Het vervelende is dat infectieziekten behoorlijk besmettelijk zijn. Ook als u niet in het buitenland bent geweest, kunt u besmet worden door een infectieziekte, omdat een ander het meegebracht kan hebben vanuit het buitenland. Zo is zelfs een besmetting van een infectieziekte in Vlaanderen een mogelijkheid. Maar wat moet u doen als u vermoedelijk besmet bent met een infectieziekte? Lees gauw verder voor het antwoord.

   

  Welke infectieziektes zijn er op dit moment eigenlijk in Vlaanderen?

  Om te weten welk risico u loopt, is het goed om te weten welke infectieziekten er op dit moment actief zijn in Vlaanderen. Helaas zijn dit er nog steeds teveel. Op dit moment heersen er 11 infectieziekten in Vlaanderen, waarbij de ene ziekte erger is dan de ander. Zo is de mazelen nog steeds een infectieziekte die veel voorkomt in Vlaanderen, terwijl veel mensen denken dat de mazelen een ziekte is die alleen in het verleden voorkwam. Helaas is dit dus niet het geval. Wilt u meer weten over infectieziekten in Vlaanderen? Kijk dan op http://www.cm.be/verzekeringen/cm-hospitaalplan/aansluiting.jsp.

   

  Wat te doen bij een besmetting van een infectieziekte?

  Als u ontdekt dat u mogelijk besmet bent door een infectieziekte, is het slim om direct actie te ondernemen, zodat ernstige gevolgen van de infectieziekte voorkomen kunnen worden. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunt u van tevoren ook al maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat u, als u besmet wordt door een infectieziekte, makkelijk en snel kunt handelen. Dit heeft te maken met het hebben van een goede verzekering.  Zo kunt u direct aanspraak maken op uw verzekering en kunt u zonder zorgen naar het ziekenhuis als u besmet bent door een infectieziekte zoals de bof, de mazelen of bijvoorbeeld rode hond.

   

  Vaccinaties voor je vakantie in India

  India is een prachtig land waar ieder jaar weer miljoenen toeristen naar afreizen. India is vanwege de rijke cultuur, de prachtige natuur en de schitterende bezienswaardigheden een populaire vakantiebestemming voor vele mensen. Zomaar op vakantie gaan naar India is echter niet mogelijk, omdat het belangrijk is om eerst gevaccineerd te worden voordat u afreist naar India. In India kunt u een infectieziekte oplopen, omdat er in India ziekten heersen die u hier in Vlaanderen niet kunt oplopen. Wilt u weten welke inentingen u nodig hebt voor India en hoe lang van tevoren u moet vaccineren voordat u naar India gaat? U kunt altijd op deze website Vacciweb, maar als u meer wilt weten, kunt u ook verder lezen voor informatie over intentingen voor India en het slikken van malariapillen. Lees gauw verder voor meer informatie.

   

  Inentingen voor India

  Als u naar India gaat, wordt het aangeraden om u sowieso in te eten tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio), tegen Buiktyfus en tegen Hepatitus A (besmettelijke geelzucht). Deze ziekten zijn makkelijk op te lopen als u in India bent en een vaccinatie kan besmetting op een makkelijke manier voorkomen. Waar u uw vaccinatie kunt halen, kunt u vragen aan uw arts. Wees op tijd met het informeren, zodat u er niet te laat achter komt dat u zich had moeten laten vaccineren.

   

  Malariakaart India

  Als u op vakantie gaat naar India, wordt het tevens aangeraden om bescherming tegen malaria in te nemen. Dit hangt wel af van de plaats waar u naar toe gaat. Op een malariakaart van India kunt u zien in welke gebieden de malariamug leeft en voor welke gebieden u wel of geen maatregelen hoeft te treffen. Zo wordt het bijvoorbeeld voor reizen naar Rajastan in India wél aangeraden om malariapillen te slikken, maar hoeft u dit voor andere gebieden niet te doen. Maatregelen treffen voor malaria in India hoeft echter niet gedaan te worden in de vorm van een vaccinatie. U kunt bescherming tegen malaria krijgen in de vorm van malariapillen, die u tijdens uw vakantie beschermen tegen een eventuele besmetting.