Hoe voorkom ik besmetting van een niet-vaccineerbare ziekte?

  Als u op vakantie gaat naar een land waar je een ziekte kunt oplopen zoals malaria, kunt u hier van tevoren maatregelen voor treffen. Zo is het mogelijk om pillen te slikken en een vaccinatie te krijgen, waardoor u beschermd bent tegen de ziekte voordat u op reis gaat. Meestal kunt u in dit geval zonder gevaar gestoken worden door een malariamug, zonder dat u vervolgens malaria hoeft te krijgen. Maar wat als u op vakantie gaat naar een land waar een ziekte heerst waarvoor u niet gevaccineerd kunt worden?

  Let op wat u eet en drinkt

  Veel ziekten kunnen overgedragen worden via eten en drinken. Gaat u naar een land waar de kans groot is dat u ziek wordt door voedsel? Let dan goed op wat u eet en drinkt en informeer van tevoren wat wel en niet veilig is om te nuttigen tijdens uw reis. Drink in dit soort landen nooit water uit de kraan en zorg ervoor dat uw eten goed gewassen is met schoon en veilig drinkwater. Dit zijn simpele maatregelen waardoor u een besmetting kunt voorkomen.

   

  Infectieziekten

  Er zijn ook landen waar infectieziekten zoals zika en ebola heersen, waar nog geen goed medicijn tegen gevonden is. Het lastige van dit soort ziekten is dat u hier van tevoren geen maatregelen voor kunt treffen. Natuurlijk wordt het in principe afgeraden om af te reizen waar landen waar deze ziekten heersen, omdat de kans op besmetting groot is. Reist u toch af naar een land waar bijvoorbeeld ebola heerst? Bespreek dan met uw arts wat u kunt doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden.

   

  Meer weten?

  Wilt u meer weten over het voorkomen van besmettingen van niet-vaccineerbare ziekten? Dan is het verstandig om eens op Zorg En Gezondheid te kijken. Ga ook langs bij uw arts om de risico’s van uw reis te bespreken en om te bespreken wat u kunt doen als u toch besmet raakt tijdens uw reis.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *